
Om Hyrdegården
Det selvejede støtte-opholdssted Hyrdegården S/I blev stiftet i 2024 af Kim Hellmann og Birgit Otto, med det pædagogiske mål, at skabe en socialpædagogisk helhedsorienteret indsats for sårbare børn og unge i et tæt samarbejde med deres familie.
Erfaringer viste at stadigt flere børn og familier havde store vanskeligheder i familielivet og stifterne valgte derfor at søge ny-godkendelse af Socialtilsyn Hovedstaden.
I oktober 2024 kunne dørene slås op til et nyt støtte-opholdssted i det smukke hovedhus på Hyrdegården beliggende lidt udenfor landsbyen Ramløse i Gribskov kommune.
Hyrdegården har plads til syv børn og unge og de fysiske faciliteter gør det muligt at tilrettelægge en bred vifte af socialpædagogiske tiltag.
Vores værdier
-
Det er vigtigt for os at alle vi har relation med, det være sig børn, forældre, kolleger og andre samarbejdspartnere, kan stole på at det vi siger, også er det vi gør.
Vi tror på potentialet i den enkelte og afstemmer kravene til det enkelte barn ud fra de forudsætninger det har .
En klar forventningsafstemning giver os muligheden for at være troværdige voksne, samarbejdspartnere og kolleger.
Vores faglighed er et stærkt udgangspunkt for vores troværdighed.
-
Omsorg og nærvær er forudsætningen for relationen og fællesskabet, hvilket er bærende for den enkeltes trivsel. Nærværet kan regulere børnenes nervesystemer og skabe ro til fordybelse, koncentration samt personlig og faglig udvikling. Hyrdegården fokuserer på den tætte relation med børnene og deres familier således, at vi sammen opbygger konkrete kompetencer og færdigheder for det enkelte barn.
-
Omsorg og nærvær er helt essentielle elementer i mødet med børn og unge og det danner rammen om Hyrdegårdens virke og identitet. Vi prioriterer, at børnene er sammen med kendte voksne hver dag, så der kan skabes tryghed og grobund for at kunne give og tage imod omsorg.
Nogle af de børn og unge, som har brug for et støtte-ophold på Hyrdegården, har mistet troen på deres eget værd og troen på at voksne vil dem det godt. For disse børn kan det være svært at turde tage imod omsorgen fra andre, hvorfor det er vores fornemste opgave at tilrettelægge vores tilgang, så barnet igen lærer at turde tro på det bedste i sig selv og andre.
På Hyrdegården tror vi på, at børnene gør deres bedste og vi vægter samarbejde med deres forældre højt, da det er dem der kender børnene bedst.
Forståelsesramme
Hyrdegården er et professionelt socialpædagogisk støtte-opholdstilbud (tidl. aflastningstilbud), hvor vi ser på barnet ud fra en neuropsykologisk forståelsesramme med fokus på at forstå barnet og dets reaktionsmønster.
Vores arbejde er effektueret og struktureret som følger:
Socialpædagogiske metoder og tilgange
Relationsmetoder i ICDP: Vi anvender International Child Development Program (ICDP) som er en relationsfremmende metode udviklet af Karsten Hundeide. Hans metoder bygger på en anerkendende tilgang og samvær om det fælles 3 (pædagogen, barnet og en fælles aktivitet eller genstand, der styrker relationen). Metoden bygger på individers kapacitet til at engagere sig i interaktioner og evnen til at etablere og opretholde en følelsesmæssig kontakt og at skabe en lærende og informativ dialog. ICDP sigter mod at øge kvaliteten i samspillet mellem børn og voksne.
Vi møder barnet positivt og med glæde, fokuserer på dets muligheder og succeser, og viser veje til øget trivsel.
Low Arousal: Vi arbejder aktivt og reflekterende med metoderne fra Low Arousal for at mindske situationer, hvor børnene mister selvkontrollen. I low arousal tilgangen “udlåner” de voksne deres eget nervesystem til barnet for der igennem at kunne hjælpe barnet tilbage i selvkontrol og følelsesmæssig balance.
Systemisk-narrativ tilgang: Vi ser både på mønstre og strukturer i og omkring barnet og er nysgerrige på barnets historie og selvopfattelse. Vi forsøger at hjælpe barnet til at ændre et uhensigtsmæssigt selvbillede og er bevidste om hvordan sproget er skabende for et menneskes virkelighed.
Kvalitetssikring
Dokumentation
På Hyrdegården arbejder vi med de målsætninger, som de forskellige myndigheder udarbejder for indsatsen. I programmet Sofus dokumenterer vi dagligt vores indsats, samt de resultater og effekter, vi opnår, og vi vægter højt at sikre barnets/den unges stemme bliver tydelig i vores dokumentation.
Disse dokumenter bidrager til at kvalificere vores halvårlige statusbeskrivelser, som benyttes som evalueringsværktøj til de halvårlige møder med den anbringende kommune.
Dokumentationen danner ligeledes grundlag for pædagogiske snakke og drøftelser på vores pædagogiske møder
Socialtilsynets godkendelse af Hyrdegården
Hyrdegården er godkendt af Socialtilsyn Hovedstaden som Døgnaflastning efter Servicelovens §66 stk. 6 og §32 i Barnets lov. Derfor findes Hyrdegården også på Tilbudsportalen her.
På Hyrdegården arbejder vi hele tiden på at styrke vores kvalitet og vi anser Socialtilsynet som en væsentlig samarbejdspartner.
De enkelte socialrådgivere har som sagsbehandler det personrettede tilsyn med barnets trivsel på Hyrdegården. Derfor afholdes halvårlige statusmøder med mulighed for, at socialrådgiveren og barnet kan tale sammen i fortrolighed uden Hyrdegårdens - eller familiens deltagelse.
Har du spørgsmål til Hyrdegården om vores godkendelse, er du altid velkommen til at kontakte os.
Hyrdegården får årligt besøg af Socialtilsynet og du kan læse vores seneste tilsynsrapport kan findes på tilbudsportalen.