Vores ydelser


Målgruppe

Hyrdegårdens målgruppe er normaltbegavede børn og unge i alderen 6 – 17 år med socio-emotionelle vanskeligheder. Nogle børn har diagnoser som f.eks. tilknytningsforstyrrelser, ADHD og ASF, andre er ikke diagnosticeret og det er ikke diagnosen, som udgør visitationsgrundlaget til Hyrdegården. Vi modtager ikke børn og unge med beskrevet misbrug og voldelig adfærd.

Vi henvender os til børn, unge og familier i sårbare positioner og i samarbejde med socialrådgiveren og familien laver vi et individuelt tilrettelagt støttetilbud, som tager udgangspunkt i familiernes særlige behov. Det betyder, at vi i sammensætter løsninger ud fra de specifikke behov, der måtte være.

Fælles for de fleste børn og unge, som er i målgruppen, er at de har udfordringer i forhold til socialisering og adfærd i kravsituationer. Børnene og de unge har ofte brug for individuelt tilrettelagte pædagogiske rammer, for at kunne komme i bedre følelsesmæssig balance og trivsel.

Da de fleste børn og unge er hjemmeboende hos en biologisk familie, eller bor i en plejefamilie, tjener deres ophold ofte et dobbelt formål, idet vi kan hjælpe både barnet og familien med at få luft fra et presset familieliv. Et støtteophold på Hyrdegården vil derfor til tider blive givet til familien/plejefamilien og de søskende, som er kommet til at stå i skyggen i processen.

Hyrdegården har åbent både i hverdage og weekender. Hverdags støtte-ophold løber fra mandag eftermiddag til fredag morgen. Weekend støtte-ophold løber fra fredag eftermiddag  til søndag eftermiddag.

Vi sammensætter weekendholdene efter børnenes alder, og behov og vi tilrettelægger det så gruppen af børn er den samme fra gang til gang. Det er vigtigt for os at børnene kender de voksne og derfor efterstræber vi at det også er et fast team, som er sammen med børnene.

Hverdagen på Hyrdegården

Et ophold på Hyrdegården tager altid udgangspunkt i tryghed, forudsigelighed og struktur og hvor der skabes tryghed, socialt samvær og mest af alt tid til at få vendt nogle af de ting, man måske går og tumler med.

Når man møder ind på Hyrdegården bliver man mødt af genkendelige voksne, som vil hjælpe barnet på plads på deres eget værelse. Den voksne har klargjort værelset med barnets personlige ting (billeder, tæppe, lyskæde, bamse eller lign.) 

I hverdagene kommer børnene typisk til Hyrdegården ud på eftermiddagen, når deres skoletilbud slutter. Vi mødes i køkkenet til lidt te og knækbrød eller frugt, og sammen planlægger vi hvad dagen skal indeholde ud fra de aktiviteter børnene har lyst til at lave. Vi taler også om mulige legeaftaler, fødselsdage, sport og aktiviteter, som kunne være på programmet for de enkelte børn i den pågældende støtte periode.

Der er mulighed for, at deltage i de huslige aktiviteter, så som at handle ind, bage, dække bord, ordne have eller hjælpe med andre gøremål. Børnene har ikke nogle pligter, men vi motiverer og anerkender børnene når de bidrager til fællesskabet.

Omdrejningspunktet for et hverdagsophold er at restituere efter en til tider lang skoledag og samtidig lave dejlige aktiviteter. Vi gør os meget umage for at sikre, at barnet bliver klar til en ny skoledag, så de har de bedste forudsætninger for læring og trivsel.

Weekenden er det tidspunkt hvor ugen der er gået skal vendes og der skal restitueres og samles energi til en ny uge. Weekendopholdet bærer tydeligt præg af at have fri fra skole og pligter. 

Vi vægter fælleskabet højt og det betyder bl.a. at vi spiser alle måltider sammen og at aktiviteter helst laves sammen med andre. Vi tager naturligvis højde for, hvis barnet/den unge ikke magter det af forskellige årsager, og så vil vi sørge for at skærme barnet/den unge.

Almindelige rutiner som sengetid, tandbørstning, bad og lign. aftaler vi med det enkelte barns forældre. Det er meget individuelt, hvor meget støtte der er brug for og derfor vil der også være forskelligt, hvordan hverdagen struktureres fra barn til barn.

Nogle børn skal hjem søndag eftermiddag og sammen med dem afrunder vi weekenden, rydder op på værelset og taler om ønsker til næste weekend. Andre børn bliver til mandag og de vækkes i god tid om morgenen, så de kan nå at starte dagen godt op. Efter morgenmad hjælper de voksne barnet med at blive klar til at komme i skole.

Samarbejde med familien

Nogle børn på Hyrdegården har en erfaring eller forventning af, at man ikke kan stole på voksne og samtidig kan de ofte have et lavt selvværd. Det er derfor vigtigt for os, at skabe et nært og tillidsbaseret samarbejde med familien, hvad enten barnet bor hos sin biologiske familie eller i en plejefamilie, så vi kan tilrettelægge den bedste socialpædagogiske indsats for det enkelte barn. Det er vores erfaring, at den tætte kontakt er en forudsætning for, at barnet kan genskabe en tryghed i og tro på at de voksne vil dem det godt og er til at stole på.

For Hyrdegården er det vigtigt, at barnet ikke oplever en loyalitetskonflikt imellem Hyrdegården og familien. Det forebygger vi blandt andet gennem en tæt telefonisk kontakt med familien inden en aflastningsperiode begynder og en opfølgende samtale efter. Her orienterer vi om dagene der er gået og kan få afklaret eventuelle forståelser og misforståelser og derved får vi sikret at den fremtidige indsats omkring barnet er bedre afstemt.

Vi ser familien som en meget tæt samarbejdspartner og den gensidige tillid med familierne er altafgørende for, at barnet sikres en tryg og god udvikling i aflastningsperioden.

Eksterne samarbejdspartnere

Det er muligt for socialrådgiverne at tilkøbe familie-, par- og individuel terapi og vejledning hos vores dygtige eksterne samarbejdspartner Christian Bang.

Vi og vores personale får jævnligt sagssupervision af Marie Colding Ngounou.

Vi har et fagligt netværk med Joues job og uddannelse (STU) v. Mads Molbech.